Hechtingsstoornis

Bij kinderen met een hechtingsstoornis is de natuurlijke hechting met ouders en omgeving niet goed op gang gekomen. Dat kan komen doordat kinderen voor hun 5de levensjaar een langere tijd in een onveilige situatie hebben gezeten, met weinig aandacht voor de kinderen en veel stress. Kinderen met een hechtingsstoornis kunnen bewust gemeen, kwetsend en agressief zijn naar de personen die dichtbij staan. Ook is het lastig om bij kinderen met een hechtingsstoornis door hun beschermende laag (pantser) te komen.

Tips

  1. Reageer rustig en consequent, niet emotioneel!
  2. Luister actief
  3. Benoem gewenst gedrag
  4. Ga niet in discussie
  5. Geef complimenten
  6. Stel duidelijke regels en haalbare doelen
  7. Bereid voor op spannende situaties

Reactie plaatsen

Reacties

Rosa Hendriks
6 jaar geleden

Hi,
Mijn dochter is bijna 12 en gaat binnenkort naar de middelbare school, zij heeft een aantal jaar vastgesteld gekregen hechtingsstoornissen te hebben. Ze is nu eindelijk gehecht aan haar basisschool, maar vind het onwijs eng om naar de middelbare te gaan.
Wij zijn bang dat als zij naar de middelbare gaat ze terug valt in oude gewoontes, schrreuwen/slaan en expres gemeen doen tegen kinderen uit haar komende nieuwe klas.
Hoe kunnen wij & de school haar het beste hierin begeleiden?
Mvg

Opvoedhulp
6 jaar geleden

Beste Rosa,

Wat een lastige situatie. We begrijpen uw zorgen en angst.

Wij raden u aan om te kijken wat de nieuwe school voor u en uw kind kan betekenen. Hierbij heb ik het over gesprekken, zowel met als zonder kind en meeloopdagen, zodat uw kind kan wennen aan de nieuwe situatie.
Verder zou ik thuis het er ook met uw kind over hebben. Bereid haar voor op de nieuwe school door over de school te vertellen.

We hopen dat ondanks alles, uw dochter een leuke nieuwe opleiding tegemoet gaat.

Met vriendelijke groet,

Opvoedhulp

Maak jouw eigen website met JouwWeb