Autisme

Bij men­sen met au­tis­me werkt de in­for­ma­tie­ver­wer­king in de her­se­nen op een an­de­re ma­nier. Autisme is aangeboren en het blijft je hele leven een rol spelen. Het wordt niet door je opvoeding veroorzaakt, wel is het voor de opvoeders fijn om te weten hoe je het beste om gaat met een kind met autisme: het vraagt heel veel van je.  In­for­ma­tie die via de zin­tui­gen bin­nen­komt zicht, geur, ge­luid, etc. wordt bij men­sen met au­tis­me an­ders ver­werkt. Autistische kinderen vinden het moeilijk om details die men geeft te verwerken tot een geheel. Hierdoor hebben mensen met autisme problemen met sociale interacties, verbeelding en communicatie. Au­tis­me is een le­vens­lan­ge be­per­king die in­vloed heeft op alle le­vens­ge­bie­den in het dagelijkse leven. De mees­te men­sen met au­tis­me heb­ben hun leven lang des­kun­di­ge be­ge­lei­ding nodig, om er zo goed mogelijk mee om leren te gaan. Met de juiste begeleiding en begrip van de omgeving kun­nen veel men­sen met au­tis­me gewoon naar school of wer­ken en andere dingen doen in het dagelijkse leven.

 

Tips

  1. Gebruik korte en directe zinnen.
  2. Vermijd beeldspraak. Mensen met autisme nemen woorden vaak letterlijk. Zeg precies wat je bedoelt, dat doen zij ook.
  3. Houd voldoende fysieke afstand. Mensen met autisme zijn vaak hypersensitief voor zintuiglijke prikkels en kunnen in paniek raken wanneer zij worden aangeraakt.
  4. Geef complimentjes. Mensen met autisme hebben vaak last van onzekerheid wanneer ze in een situatie terechtkomen die ze niet goed kunnen inschatten. Het geven van complimentjes wanneer zij iets goed hebben gedaan, kan hen helpen te begrijpen hoe zij zich in een dergelijke situatie het beste kunnen gedragen.
  5. Kijk uit voor grapjes. Niet alle grapjes zullen goed worden begrepen.
  6. Zorg voor rust in het gesprek. Het is het fijnst voor iemand met autisme om een rustige plek te hebben. Hoe minder prikkels er aanwezig zijn, hoe beter hij zich kan concentreren op het gesprek.

Reactie plaatsen

Reacties

Ljubica
5 jaar geleden

Mijn kind(5) heeft autisme en ik vind het ontzettend moeilijk als ik met hem naar buiten ga. We hebben sinds kort ook professionele hulp maar die gaat natuurlijk niet overal mee. Als we naar de speeltuin gaan krijg ik veel klachten van andere ouders die daar aanwezig zijn en moeten wij snel weg. Hoe kan ik mijn kind het beste aanleren om goed om te gaan met andere kinderen als we buiten spelen. Op school gaat het altijd wel goed want hij kent alle kinderen natuurlijk. Nieuwe gezichten vind hij heel moeilijk.

Alvast bedankt.

Opvoedhulp
5 jaar geleden

Beste Ljubica

Wat een vervelende situatie, goed dat u al bezig bent met hulp zoeken en deze ook al deels heeft.

Het is lastig om uw goed passend advies te geven. Dit omdat uit uw reactie niet te herleiden valt wat dan precies de klachten zijn, dus wat het gedrag is wat uw kind vertoont. Wel kunnen we u wat tips geven, waardoor we hopen dat u fijn kunt buiten spelen met uw kind.

Als tip kunnen we u meegeven, dat het misschien fijn is voor uw kind om met een vertrouwd gezicht buiten te gaan spelen. Een vriendje van school waar het goed mee klikt. We hopen voor u dat het andere kindje nieuwe kinderen aantrekt en deze betrekt in het spel van hem en uw kind. Op deze manier hopen wij dat uw kind nieuwe contacten leert leggen door het spel.

Met vriendelijke groet,

Opvoedvraag

Gabriella Ortiz
6 jaar geleden

Een kind op mijn stage heeft autisme en kan heel erg moeilijk om gaan met wisselende gezichten. Hoe kan ik hem het beste geruststellen als de juf even naar de toilet gaat.

Opvoedhulp
6 jaar geleden

Beste Gabriella,

Wat een vervelende en lastige situatie.

Wij begrijpen dat het lastig is werken met kinderen die moeite hebben met wisselende gezichten. In dit geval denken wij dat de enige optie is dat het kind zal moeten wennen aan het gezicht van de stagiaire. Deze persoon zal op de dagen dat deze hier loopt een 'vast 'gezicht zijn. Het is voor een bedrijf niet mogelijk om als de vaste groepsleidster even weg is, een ander vast gezicht op de groep zetten.

Om het kind te laten wennen aan een nieuw vast gezicht, is het belangrijk dat deze persoon veel op de groep aanwezig is.

We hopen dat u hier iets mee kan.

Met vriendelijke groet,

Opvoedhulp

Marge Oostendorp
6 jaar geleden

Ik heb een vraag over mijn dochter. Kan zij na het basis onderwijs wel regulier vervolg onderwijs volgen? Waar moeten we op letten bij de keuze van het vervolg onderwijs. Op de basis school is aandacht voor haar autisme, maar hoor verschillende verhalen over vervolgonderwijs.
Vriendelijke groet Marge Oostendorp

Opvoedhulp
6 jaar geleden

Beste Marge,

Dank u wel voor uw reactie op onze website.

Natuurlijk is het mogelijk dat uw dochter naar het regulier onderwijs kan. Wel raden we aan om u te verdiepen in de scholen waar u en uw dochter interesse in hebben.
Dit kan door open dagen te bezoeken en gesprekken aan te gaan met scholen over hun ervaring en kennis van verschillende vormen van autisme. Ook is het handig als u hierbij uw kennis deelt over de autisme vorm van uw dochter en wat u en uw dochter verwachten/nodig hebben van de school.

We hopen dat u iets heeft aan ons antwoord en dat uw dochter een leuke school vindt.

Met vriendelijke groet,

Opvoelhulp

Maak jouw eigen website met JouwWeb